Hoe kan ik meer zelfvertrouwen kweken als ondernemer?

16/06/2023
meer zelfvertrouwen
Inhoudstafel
Heb jij soms het gevoel dat je niet goed genoeg bent?
 
… dat je trager of dommer bent dan anderen?
 
… dat je het allemaal niet kunt bolwerken?
 
… dat het te veel is voor jou?
 
… dat je maar niet kan starten met die ene taak die moeilijk of onmogelijk lijkt in jouw ogen?
 
Je bent niet alleen.
 
Onzekerheid is een van de grootste pijnpunten van beginnende ondernemers, en vooral dan van zij die ondernemen met hart en ziel.
 
Maar weet dat je zelfvertrouwen kan kweken!
Hier zijn 7 tips om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Geloof in jezelf en focus je op je successen en talenten

Een leerkracht Frans die me lesgaf in het middelbaar zei ooit tegen mij ‘si tu veux, tu peux’, en zo is het helemaal. Altijd maar praten en focus leggen op je negatieve kanten en mislukkingen zal je alleen maar onzekerder maken. Focus je daarentegen op je positieve kanten en successen. Zo ga je na verloop van tijd steeds zelfzekerder worden. Je kan hier actief mee aan de slag gaan door een lijstje te starten waarop je al je successen noteert, hoe klein dan ook. Een andere optie is een lijstje maken met al je talenten, skills en vaardigheden. Kijk regelmatig naar deze lijstjes en je zal merken dat je zelfvertrouwen snel groeit!

Accepteer jezelf en je emoties

Wees je ervan bewust dat perfectie niet bestaat, dat iedereen mindere dagen heeft, dat je gerust eens steken mag laten vallen, dat je nog in een groeifase zit, dat al je emoties er mogen zijn en normaal zijn… Zelfacceptatie helpt om je zelfvertrouwen te vergroten.

Ga over tot actie

Vaak zitten we zo vaak en veel in ons hoofd dat we blijven vasthaken. Yes, overthinken of piekeren is de grootste vijand van elke ondernemer! Ga i.p.v. tijd en energie te verliezen aan nadenken over wat je zou kunnen doen, dat je het niet kan, dat je dit of dat had moeten doen… over tot actie: maak een plan, zet een eerste ministapje, kom letterlijk in beweging (sporten is een van de beste manieren om uit je hoofd te gaan!)… Uiteindelijk zullen bepaalde acties resultaten opleveren, wat automatisch zal maken dat jij je zelfzekerder gaat voelen.

Sta stil bij de waarom en toets af met de realiteit

Stel jezelf bv. de vraag ‘Is het echt waar dat ik dit niet kan of is dat gewoon een blokkerende gedachte?’ Ga ook na wat er achter je onzekerheid zit: waar komt die vandaan en welke overtuiging zit daarachter? Ga hierover regelmatig journallen. Vraag aan een partner, vriendin, andere ondernemer… hoe zij jou zien. Mogelijk zien zij jou wel als een sterke persoon, een ondernemer die goed bezig is. Ook dat kan een boost aan zelfvertrouwen geven.

Leer van je fouten

Ja, je zal fouten maken, dat hoort er gewoon bij. Maar uiteraard is fouten maken slecht voor je zelfvertrouwen. Plan daarom evaluatiemomenten in, bv. om stil te staan bij bepaalde acties zoals masterclasses die misliepen, je aanwezigheid op social media, een kennismakingscall die op niets uitliep… Ga na wat er goed ging, wat er misging en wat je daaruit kan leren naar de toekomst toe.

Stap af en toe uit je comfortzone

Probeer nieuwe dingen en uitdagingen aan te gaan. Lukt iets of is iets fijner dan je had gedacht, dan geeft dit een boost aan zelfvertrouwen.

Omring je met positiviteit

Hiermee bedoel ik energie van mensen, situaties, omgevingen, filmpjes, series, Instagram-accounts noem maar op. Zoek bv. actief contact met inspirerende ondernemers, bv. door naar netwerkevents te gaan, kijk films over succesverhalen, zorg dat je werkplek er georganiseerd, leuk en aangenaam uitziet…