Een productiviteitshack die poepsimpel, maar geweldig is

17/04/2023
productiviteitshack energiemanagement
Inhoudstafel

Energiemanagement: het is een hot topic in de ondernemerswereld, maar ook in kleine en grote bedrijven speelt het vandaag de dag enorm.

Logisch want het is iets dat enorm belangrijk is voor elke ondernemer, of die nu starter is of meer ervaren, maar ook voor elke werkgever en werknemer.

Want wanneer mensen hun energie goed managen, zijn ze productiever, vallen ze minder vaak ziek, zijn ze aangenamere collega’s, maken ze minder fouten, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar je energie managen is natuurlijk helemaal niet zo gemakkelijk.

En ik zou durven zeggen dat het voor ons ondernemers nog een pak moeilijker is.

Want we zijn volledig op onszelf aangewezen als het over het managen van onze energie.

Er is geen baas die ons om 19u ’s avonds naar huis stuurt en aanmoedigt om even te gaan genieten van onze avond of vaste vakantiedagen tijdens dewelke we kunnen of ‘mogen’ werken.

Hoe jouw energie managen?

Zelf kan ik als businessmentor veel tips en adviezen geven rond energiemanagement. Maar ik zeg er ook altijd uitdrukkelijk bij dat wat werkt voor persoon x, niet altijd werkt voor persoon y.

Iedereen is immers uniek en zit anders in elkaar.

Bovendien vragen sommige tips een grote investering, bv. op budgettair vlak of op vlak van tijd en energie. Denk aan het kopen, downloaden en/of leren van nieuwe tools of systemen rond planning.

Maar er zijn wel enkele hacks of tips die voor heel veel ondernemers werken en die helemaal niet zo ingewikkeld zijn.

Werk in themadagen

Een ervan deel ik vandaag graag even met jou: werk in themadagen.

Wat bedoel ik daarmee? Ik vergelijk dit altijd met elke vrijdag frietjes op je menu zetten (dit is grappig genoeg wat veel Vlamingen doen). Je hebt zo’n frietjesdag toch omdat je dan een dag per week althans niet hoeft na te denken over je menu?

En zo werk het ook voor je business. Je gaat bv. elke maandag werken aan je online cursus, op dinsdag alle coachingcalls doen en je op woensdag bezighouden met alles op vlak van communicatie én sales (mails, offertes, social media, cold calls…).

Waarom dit zo goed werkt? Omdat je op je vaste themadagen heel erg gefocust aan de slag kan gaan. In plaats van ’s ochtends aan te kijken tegen een lange to-dolijst met een heleboel uiteenlopende taakjes, start je je themadagen met één doel.

Waarom het zorgt voor focus? Omdat je brein op zo’n dag niet constant van context moet switchen. Voor veel mensen is dit immers iets wat veel energie vraagt.

Maak de taken behapbaar

Nog een tip hierbij: zorg dat de taken op een bepaalde themadag behapbaar zijn. Dat je met andere woorden taken inplant die voor een klein stukje bijdragen aan je einddoel.

In het voorbeeld van de online cursus is het einddoel bv. de volledige online cursus maken en het doel op de eerste themadag les 1 van je online cursus maken (ik zeg maar iets).

Vond je deze tip nuttig? Volg me @e.magined voor meer tips.

Fijne maandag!

Chloë