Mijn visie op de uitdrukking ‘geld maakt niet gelukkig’

09/01/2023
geld geluk
Inhoudstafel

Mijn verhaal

Ik heb eerlijk gezegd altijd al geleefd volgens de uitdrukking ‘geld maakt niet gelukkig’. Als ik denk aan de studiekeuzes die ik maakte, maar ook de jobkeuzes, dan ging dat voor mij vooral over op zoek gegaan naar wat ik graag wilde doen, wat me energie gaf, wat bij me paste…

Geld was daarbij nooit een prioriteit of belangrijk. Maar ik moet erbij zeggen dat ik ook de luxe had om op die manier te denken en te leven. Want thuis was er geld genoeg.

En mede daardoor heb ik mijn missie in het leven nu al gevonden – op mijn 32e dus.

Maar toen ik meer en meer begon te reizen, mensen ontmoette van andere culturen en in landen kwam waar de mensen (veel) minder geld hadden dan in België, besefte ik pas dat ik al die tijd eigenlijk een beetje verwend was geweest.

Een kwestie van mindset en mentaliteit

In Kaapverdië – waar ik momenteel woon – is het gemiddeld maandloon bijvoorbeeld 300 à 400 euro. En het leven is hier ongeveer de helft goedkoper dan in België, als je naar de juiste (lokale) winkels en restaurants gaat toch (= ruwe schatting op basis van mijn eigen ervaringen).

En hoewel er armoede is, zijn de meeste mensen in staat om zo te leven.

En als ik dan kijk naar de mentaliteit van de mensen hier, dan vind ik die drie keer beter dan de mentaliteit in België. Als ik praat met ‘locals’, dan hoor ik ze bv. niet zagen en klagen dat ze te weinig verdienen, ze lachen veel, zijn vaak relaxt…

Maar wanneer ik in België kom, dan hoor ik veel mensen klagen over hun loon en de energieprijzen, staakt dit en dan dat bedrijf weer en zijn veel mensen depressief en gestresseerd.

Maakt geld dan niet gelukkig?

Uit bovenstaand verhaaltje zou je kunnen concluderen dat geld niet gelukkig maakt.

Dat het aan andere zaken ligt.

Ja en nee, want dat is niet het punt dat ik wil maken.

Want eigenlijk geloof ik wél dat geld gelukkig kan maken, toch als je ook aan je mindset werkt, zodat je leert om dankbaar te zijn en als je je geld uitgeeft aan dingen die jou echt gelukkig maken.

En daar zit de catch. Want veel mensen weten niet wat die zaken zijn. Ze kopen maar nieuwe spullen, een tweede of derde woning, een nieuwe auto, noem maar op. En eigenlijk worden ze er niet gelukkiger van.

Sterker nog, ze worden er ongelukkiger van, want ze zien maandelijks veel geld van hun rekening gaan, terwijl ze merken dat er eigenlijk niet veel verandert. Ze zijn nog steeds niet zo gelukkig en hebben nog steeds veel stress en weinig vrije tijd.

Daarom is mijn boodschap: denk na over wat jou echt gelukkig maakt en geef daar geld aan uit. Verkoop al de rest of koop het niet in the first place!

En ja, streef naar zoveel mogelijk geld verdienen. Dat mag. Dat is goed. Want met de juiste mindset maakt het je wel degelijk gelukkig. Want dan kan je dat geld uitgeven aan de juiste dingen.

Bij mij zijn dingen waar ik veel geld aan uitgeef bv. reizen, lekkere en gezonde voeding kopen, gaan eten in goede restaurants, sociale activiteiten en alle activiteiten die me ontspannen, zoals naar de wellness gaan en inzetten op persoonlijke ontwikkeling via bv. coaching.

Maar dat ben ik. Misschien zijn dit bij jou totaal andere dingen.

To do

Dus de volgende keer wanneer je wilt beginnen met klagen over je inkomsten en ‘de crisis’, probeer dan eerst om je situatie te relativeren en ga vervolgens na waar je beter op zou besparen en wat je wel heel graag wilt.

Nadien kan je gaan denken over hoe je je inkomsten zou kunnen verhogen.

Een mogelijkheid om dat laatste te doen is een ondernemersmentor als ik inschakelen. ?