Hoe is dat nu ECHT, een leven als digital nomad?

17/10/2022
digital nomad
Inhoudstafel

Voor wie mij nog niet zo goed kent: sinds januari ben ik 100% zelfstandige en reis ik de wereld rond – t.t.z. vooral Europa op dit moment.

Vandaag wil ik het graag even hebben over hoe dat voor mij is. Is het leven van een digital nomad inderdaad het meest geweldige dat er is, en zouden we allemaal massaal moeten gaan reizen? Of zijn er ook nadelen?

Vraagje: wat roept die term ‘digital nomad’ bij jou op?

Is het voor jou die jonge online marketeer die je bij het scrollen op Instagram weleens jaloers maakt met hangmatfoto’s en wijnselfies? ?

Die twintiger of vroege dertiger die – met enkel een laptop en een trolley met wat zomerse kledij – maanden- tot jarenlang uitcheckt van het ‘normale leven’?

Ja, dat klopt voor een stuk. Maar het is natuurlijk maar een deel van het verhaal…

Dit zijn voor mij de voordelen

Een eerste logische, die je niet zal verbazen, is vrijheid: kunnen kiezen waar je werkt – of het nu in Italië, Gran Canaria, Kroatië, Bali, Nieuw-Zeeland of Griekenland is.

Niet toevallig een paar voorbeelden van zonnige bestemmingen waar ik zelf al geweest ben dit jaar of waar ik nog naartoe wil gaan in de komende periode.

Sinds ik digital nomad ben, zoek ik vooral de zon op. Ik denk niet dat ik je moet vertellen waarom ik daarvoor het land moest verlaten. ?

The days are getting darker, dacht ik vroeger elke keer toen de herfst begon (om even een LOTR-metafoor te gebruiken).

Vanaf oktober tot en met april zijn, om precies te zijn.

Ahum.

Anyway, zon dus.

Wat nog meer?

De geweldige mensen die ik ontmoet zijn een grote plus: niet alleen digital nomads, maar ook ‘locals’. Voor mij persoonlijk werkt nieuwe mensen ontmoeten als een soort van superinspirator voor mijn business.

Want door zo vaak in contact te komen met nieuwe mensen leer ik letterlijk elke week iets bij over marketing (want veel nomads werken in online marketing) en bouw ik een gigantisch netwerk uit.

Daarnaast is het ook gewoon leuk om je levensvisie, cultuur, ervaringen enzovoort met elkaar te delen.

Wat zijn dan de nadelen?

Een iets waar ik het soms moeilijk mee heb, is dat ik niet vaak diepe connecties kan leggen met mensen. 90% van de mensen die je als nomad ontmoet zie je nadien immers nooit meer terug.

En dan is er het constant ‘verhuizen’, dat voor mij als HSP soms een uitdaging is. Vluchten boeken, uren op de trein zitten, in een vreemd dorp aankomen en je coliving proberen te vinden in the middle of nowhere…

Het zijn voorbeelden van dingen die toch veel energie vragen.

Sinds kort ben ik dan ook op een punt gekomen dat ik begin te overwegen om me ergens te settelen: om ergens een huis te kopen in een zonnig land. Ik weet nog niet waar, maar ik denk nu stiekem aan Griekenland of ergens in Oost-Europa.

A place to call home dus. En dan kan ik nog altijd reizen zoveel ik wil, maar dan heb ik wel een thuisbasis.

En hey, misschien begin ik wel een gezinnetje. Wie weet…

Vrijheid

Een belangrijk punt om daarbij te maken vind ik dit: ook dat is vrijheid. Het is niet omdat ik me binnenkort ergens zou settelen, dat ik niet vrij meer ben.

Integendeel.

Echte vrijheid is voor mij op elk moment kunnen kiezen wat goed voelt, zoveel werken als je zelf wilt en op elk moment je prioriteiten kunnen bepalen, zonder (financiële) zorgen.

Of je nu digital nomad, huismoeder/vader of avontuurlijke single bent, zolang het jouw keuze is en je daarvoor op dat moment kiest, ben je vrij.

En ik zal zelfs meer zeggen: digital nomad zijn, betekent daarom niet dat je vrij bent. Sommige mensen voelen zich immers – al dan niet bewust – gevangen in een soort van ontembare ‘wanderlust’, een soort van reisverslaving.

En dat is ook geen vrijheid, denk ik dan.

Maar één voorwaarde om vrij te zijn is – voor mezelf althans – wel zo helder als glas: niet voor ‘een baas’ werken (zelfstandige zijn dus), zelf bepalen wat je diensten waard zijn en altijd kunnen doen waar je in die periode voor wilt gaan – op privé- en op professioneel vlak.

Dat is voor mij de echte vrijheid!

En jij, voel jij je vrij?

Ben jij ook ondernemer, net als ik, maar ervaar je die vrijheid eerlijk gezegd helemaal niet? Werk je veel (te veel) voor weinig geld en voel je je op dit punt wat gevangen is je business?

Misschien vind je mijn tips om meer vrijheid te creëren in je business dan wel interessant. Ik heb ze gebundeld in een gratis masterclass met de naam ‘Hoe ook jij meer Vrijheid in je Bedrijf kunt Creëren’. Die vindt plaats op 26 oktober van 10u tot 11u (online).

Ontdek er hier meer over.