Een van de beste tips voor meer focus

27/06/2023
fladdertijd online netwerkevent
Inhoudstafel

Laatst had ik een interessant gesprek met een goede vriendin over het verschil tussen in loondienst werken en zelfstandige zijn.

Ze vertelde dat er bij haar quasi elke dag urenlange meetings op de planning staan, tijdens dewelke ze amper iets moet bijdragen. Dat ze vaak een aantal keer per dag een kwartiertje met collega’s in de gang of in een telefoongesprek ‘koffiekletst’. Dat ze om de zoveel uur een hapje eet of drinkt, zonder te werken… Dat een vierde van haar taken ‘dom werk’ zijn, zo van die dingen die supergemakkelijk zijn, die je niet graag doet, maar die toch moeten gebeuren.

Dit alles valt onder wat ik fladdertijd noem. Het is tijd waarin je niet gefocust of helemaal niet werkt. Dit kan een pauze zijn of een aantal minuten tot uren waarin je taakjes doet die gemakkelijk zijn en/of die je routinematig kan uitvoeren.

Wat is het grote verschil tussen ondernemers (eenmanszaken) en werknemers?

Dat mensen die een eenmanszaak hebben standaard geen fladdertijd hebben. Want ze werken doorgaans alleen en 99% van de taken die ze dagelijks moeten doen zijn essentieel en vragen focus.

Denk aan het werken aan een project voor een klant, waarvoor je aan je uurtarief werkt of betaald wordt per bijdrage. Of aan je marketingstrategie uitrollen, waar jouw toekomstige omzet van afhangt. Of een socialmediapost bedenken, maken en plaatsen.

Wat is dan het probleem?

Het probleem hiermee is dat het onmogelijk en zelfs onmenselijk is om de hele dag door met focus te werken aan belangrijke taken. Want vergeet niet: een werknemer in een bedrijf doet dat ook niet! En dat is net wat veel ondernemers vergeten.

Ze voelen zich dan schuldig als ze een energiedip hebben of een dag uitvallen. Of ze vragen zich af waarom ze regelmatig niet geconcentreerd zijn tijdens het werk.

Yes, dit soort verhalen hoor ik quasi wekelijks van mijn klanten (beginnende ondernemers).

Mijn tip

Daarom is mijn tip: plan fladdertijd bewust in en voel je niet schuldig dat je deze tijd neemt.

En ook dit: wees mild voor jezelf wanneer je even niet meer kan, geen focus hebt of een kleine steek laat vallen in je business.

Dit is immers doodnormaal als je probeert om elke dag van 9 to 5 gefocust te werken achter je laptopscherm.

??? ?? ??? ?? ????????? ??????? ??? ????????? ?????? ????????????? ?? ?? ???? ?????????? ?? ???? ??’? ?????, ???????? ?? ???.

Ontdek meer over mijn online netwerkevent.