Checklist voor de voorbereiding van je vakantie

24/07/2023
vakantie checklist
Inhoudstafel

Vertrek jij straks op vakantie?

Naast je koffers pakken, zonnecrème en een nieuwe bikini aanschaffen, moeten er ook nog wat zaken gebeuren om je business draaiende te houden.

Weet je niet zo goed wat je best allemaal doet voor je op vakantie vertrekt?

Hierbij een checklist – in chronologische volgorde – die zorgt dat je stressloos en zonder zorgen op vakantie kan vertrekken.

Volg deze en je zal achteraf niet opgezadeld worden met een gat in je financiën, boze klanten of een inbox die niet te overzien is. Beloofd!

Een actieplan maken om financiële problemen te voorkomen

De kans is groot dat je omzet laag zal zijn in de maand dat jij op vakantie gaat. Logisch, want je kan die maand gewoon minder uren werken. Kijk om de impact daarvan te verkleinen minstens twee maanden op voorhand naar de prognose van je omzet in die maand. Oké, dit is nu misschien te laat voor jou, maar goed, neem het in elk geval zeker mee voor de voorbereiding van je volgende vakantie.

Mijn advies is om een goed actieplan te maken dat zorgt dat de financiële dip in je omzet tijdens de maand van je vakantie kan opgevangen worden door hogere inkomsten in de maand ervoor en in de maand erna. Geen idee hoe je zo’n actieplan moet maken en welke acties effectief zijn en voor jou zullen werken? Dit is een van mijn stokpaardjes waarin ik ondernemers coach.

Klanten verwittigen

Verwittig klanten waar je quasi elke maand of vaker mee samenwerkt minstens twee weken op voorhand. Zo kunnen zij opdrachten die die maand uitgevoerd moeten worden op voorhand doorsturen of in elk geval in hun planning rekening houden met jouw vakantie.

Taken uitbesteden

Besteed taken die je graag laat doorlopen uit, en vergeet daarbij vooral contentcreatie niet. Schakel bv. een VA in voor je administratief werk en/of een socialmediamanager om posts te maken. Brief deze mensen goed op voorhand én helder, zodat ze zonder jouw hulp verder kunnen.

Content batchen

Indien je geen taken wilt of kan uitbesteden, dan kan je uiteraard ook zorgen dat je alles zelf voorbereidt, dus dat je proactief aan de slag gaat. Je kan content bv. op één bepaalde dag batchen en alle posts, blogs, podcastafleveringen… in één keer inplannen.

Een out of office instellen

Stel een out of office in. Deze is logisch, maar wordt toch vaak vergeten. Tip: vermeld niet alleen in welke periode jij met vakantie bent, maar geef ook mee wie je klant kan contacteren voor dringende vragen. Schakel hiervoor bijvoorbeeld een betrouwbare concullega in die gelijkaardige diensten aanbiedt.

Digidetoxen tijdens je vakantie

Vermijd om tijdens je vakantie continu Instagram-stories te delen over je geweldige vakantie. Je hebt digidetox af en toe nodig en je gezin, vriend(in) of ander gezelschap verdient het ook wel eens om je volledige aandacht te krijgen.

Heb je interesse in coaching rond het opmaken van een effectief actieplan om omzetdips, bijvoorbeeld tijdens vakantieperiodes, op te vangen? Stuur me een berichtje of mailtje naar deraedtchloe@gmail.com en dan vliegen we er binnenkort samen in! (Yes, een vliegmetafoor omdat ik het in deze nieuwsbrief over vakantie had ?)