Veel ondernemers gebruiken tegenwoordig AI-tools om hun LinkedIn-posts te schrijven, met ChatGPT – nog steeds – op kop.
Jij ook? Begrijpelijk dat je dit probeert natuurlijk. Het lijkt handig om hier gebruik van te maken, zeker als je meestal uren worstelt met het schrijven van een leesbare post.
Vaak zie ik echter dat die ondernemers niet goed weten hoe ze die tools moeten gebruiken.
Als content creator haal ik die crappy ChatGPT-posts er dan ook zo uit. En het is volgens mij niet enkel omdat ik content creator ben, dat ik die posts snel herken. Een groot deel van jouw doelgroep zal zulke posts waarschijnlijk ook wel herkennen. Je kan er als lezer immers vaak niet echt naast kijken, zeker niet als je zelf af en toe gebruikt maakt van ChatGPT.
En dat wil je natuurlijk niet. Want zo bereik je het omgekeerde van wat je wil bereiken: je komt hierdoor net minder authentiek en betrouwbaar over. Want je doelgroep denkt dan “Oh, hij of zij heeft niet eens de moeite genomen om een eigen post uit te typen. Dat voorspelt ook niet veel goeds …”
Dit zijn 5 zaken waaraan ik door ChatGPT gegenereerde posts meteen herken:
1° Bold titels
Ja, ChatGPT houdt hiervan omdat die aanneemt dat dit de leesbaarderheid bevordert. Het probleem: de totale tekenlengte van je posts neemt toe met bolds en LinkedIn houdt niet van zeer lange tekst. Hierdoor werk je het algoritme dus tegen.
Daarom raad ik ook altijd aan om bolds te beperken tot de belangrijkste highlights, bv. een zin die de belangrijkste boodschap die je wil meegeven bevat.
Voorbeeld:
3 AI-tools die jouw contentcreatie makkelijker maken 🚀
AI is niet langer de toekomst—het is nu. En als je slimmer wil werken zonder je creativiteit te verliezen, dan zijn deze drie tools een gamechanger:
🎨 Canva Magic Studio – Maak in enkele seconden professionele visuals met AI-gestuurde templates en beeldgeneratie. Perfect voor social media, presentaties en branding.
✍️ ChatGPT – Je persoonlijke copywriting-assistent. Van catchy captions tot blogideeën, het helpt je sneller en beter schrijven.
🎥 Descript – Videobewerking zonder gedoe. Automatische ondertiteling, transcripties en zelfs AI-gestuurde stembewerking voor podcasts en video’s.
2° Liggende streepjes, daar waar ze niet horen
ChatGPT gebruikt graag liggende streepjes, helaas ook vaak waar ze niet horen. In het voorbeeld hierboven staan ze bv. naast de titels, terwijl daar natuurlijk beter een dubbele punt zou staan. De tool plaatst liggende streepjes ook regelmatig in het midden van zinnen, daar waar komma’s beter zouden zijn.
Uit het voorbeeld hierboven:
AI is niet langer de toekomst—het is nu.
Dit zou natuurlijk beter zijn:
AI is niet langer de toekomst, het is nu.
Maar ik vind dit eigenlijk een rare zin. Ik zou eerder geschreven hebben:
AI is niet langer toekomstmuziek. Het is een goed idee om er VANDAAG gebruik van te maken.
En dan nog vind ik die zin niet echt een meerwaarde in deze context.
3° Veel verschillende smileys vóór zinnen
Dit doen content creators zelden tot nooit: een reeks verschillende kleurrijke smileys vóór zinnen zetten in de plaats van de bulleted list smileys die daarvoor gemaakt zijn, deze bv. ✔️.
Waarom niet? Je krijgt een soort van kinderachtig geheel als je hiermee overdrijft, waardoor je onprofessioneel overkomt.
Voorbeeld:
🔹 De gevaren van AI-gebruik zonder de juiste kennis 🎭 (wat doet die blauwe ruit en dat masker hier?)
AI kan een geweldige assistent zijn, maar zonder de juiste kennis kan het meer kwaad dan goed doen. Hier zijn drie redenen waarom je AI niet blindelings moet vertrouwen:
⚠️ Foutieve of verouderde informatie (waarom een ‘warning’ smiley?)
AI-tools genereren content op basis van bestaande data, maar dat betekent niet dat alles klopt. Zonder factchecking loop je het risico om misinformatie te verspreiden.
🚨 Gemis aan authenticiteit (waarom dan hier een alarmsmiley?)
AI kan teksten en beelden maken, maar zonder menselijke toets voelt het snel onpersoonlijk en generiek aan. Jouw unieke stem en creativiteit blijven essentieel!
🤖 Afhankelijkheid zonder inzicht (hier dan weer de robot …)
Als je AI gebruikt zonder te begrijpen hoe het werkt, ben je overgeleverd aan de output zonder kritisch na te denken. Dat kan leiden tot slechte beslissingen en inconsistente content.
De boodschap van deze post is natuurlijk wel goed: vermijd het gebruik van AI als je niet weet waar je mee bezig bent.
4° Nederlandse woorden die we in het Vlaams niet gebruiken, of omgekeerd
Er zijn bepaalde woorden die in Nederland gebruikt worden, maar in Vlaanderen niet, en omgekeerd. Je zal ChatGPT dit moeten leren of vertellen, want hij weet natuurlijk niet waar jij woont. Wil je bv. voornamelijk een Vlaams of Nederlands publiek aanspreken, dan moet je hier best wel aandacht voor hebben.
Enkele voorbeelden van Nederlandse woorden die we in het Vlaams nooit gebruiken, maar die ChatGPT graag gebruikt:
-
‘Ontzettend’: wij zeggen eerder ‘super…’, ‘heel’ of ‘enorm’
-
‘Grofweg’: wij zeggen eerder ‘ongeveer’
-
‘Wat fijn!’: wij zeggen eerder ‘hoe leuk!’ of ‘zo leuk!’
5° Veel uitroeptekens
Uitroeptekens zijn te vermijden omdat je daardoor schreeuwerig of too eager overkomt. Dat weten ervaren content creators natuurlijk. Maar ChatGPT loves it. Zeker als je hem vraagt om op een enthousiaste manier te schrijven, riskeer je posts propvol uitroeptekens te krijgen.
Voorbeeld:
🚨 Te veel uitroeptekens op LinkedIn? 🚨
We willen allemaal opvallen, maar let op: te veel uitroeptekens kan je boodschap juist minder krachtig maken! 😱
In plaats van “LEES DIT NU!” kun je beter iets schrijven als “Dit is belangrijk voor jouw business” en het krachtig maken met sterke content en een duidelijke boodschap! 💬
Waarom? Omdat LinkedIn een professionele omgeving is, en overdrijven niet altijd de beste strategie is. Mensen willen inhoud die hen echt raakt en niet het gevoel hebben dat ze overspoeld worden door te veel drama. 🎯
🔑 Less is more! 🔑
Dit is trouwens grappig: ik had ChatGPT gevraagd om een enthousiaste post te schrijven over het feit dat te veel uitroeptekens gebruiken in je LinkedIn-posts geen goed idee is. En vervolgens maakt hij een post vol uitroeptekens. Double point proven. 😀
Hoe komt het dat door ChatGPT gegeneerde posts dan vaak zo herkenbaar zijn?
Als je AI-tools niet leert en vertelt hoe jouw content moet geschreven worden en/of je gebruikt zelf vaak de foute woorden en structuren (waarop hij zich inspireert), dan is hij niet de beste content creator. Want crap in, crap out. Helaas, pindakaas. Was het maar zo gemakkelijk …
Hoe gebruikt je ChatGPT dan op de juiste manier voor LinkedIn-contentcreatie? Voor wie dit gemist heeft: ik heb hier enige tijd geleden een blog over geschreven. Zeker eens lezen, zou ik zeggen.
👉 www.e-magined.be/linkedin/chatgpt-posts-laten-schrijven-advies-voor-linkedin 👈